Speech

 

                    Toespraak

 

Speechschrijver

 

 

           Werkwijze

 

Tarieven 

               

                   Schrijftips

 

Nieuws

 

                 

             Extra service

   

   Bruiloftsspeech

 

 

Tips voor een toespraak

     

 

        Begrafenistoespraak

 

 

Feesttoespraak

         

 

            Jubileumspeech

 

Lezing

                       

       Verkooppresentatie


Toespraak in 10 stappen


       Ons aanbod   


Contact

Schrijftips

Wil je met je speech of toespraak nog beter beslagen ten ijs komen, zijn de volgende schrijftips voor een speechschrijver wellicht een welkome aanvulling op de al eerder vermelde tips voor een toespraak en het zogenaamde tienstappenplan. Zelf een speech schrijven vergt nu eenmaal tijd en moeite. Schrijf ons een bericht, want Speechentoespraak.nl maakt graag alle energie vrij om alle soorten toespraken voor jou binnen afzienbare tijd te realiseren tegen betrekkelijk weinig kosten

Nuttige schrijftips    


 • Wees niet zuinig met tekst, want schrappen komt later. Wees niet al te kritisch en brainstorm er maar flink op los. Dit komt het creatieve proces alleen maar ten goede.
 • Een toespraak van tien minuten bestaat uit zo'n 1200 woorden, gebaseerd op 120 woorden per minuut.
 • Gebruik in een speech geen schrijftaal, maar spreektaal. Wees rechtstreeks tegenover je publiek en praat normaal, rustig en duidelijk, als ware het een gesprek. Zeg bijvoorbeeld '13000' in plaats van '12987' en spreek niet van 'coëfficiënt' als je ook van een 'gemiddelde' kunt spreken.
 • Vermijd verschillende soorten jargon, zoals de bekende 'droge' ambtenarentaal en druk je niet uit in al te specialistische termen.
 • Spreek tot de verbeelding met uitdrukkingen of vergelijkingen.
 • Maak in speeches gebruik van zogenaamde 'bruggetjes' om van het ene onderwerp naar het andere over te schakelen. Stel, je hebt het over bomen en je wilt het hebben over het Stedelijk Museum. Je kan dan bijvoorbeeld zeggen: "Schitterend al die bomen...Waar geen bomen zijn, maar waar je ook van kunt genieten, is het nieuwe Stedelijk Museum, dat pas haar deuren heeft geopend.
 • Wees als speechschrijver voorzichtig met opsommingen. Als je er sporadisch toch gebruik van maakt, laat ze dan geleidelijk in elkaar overvloeien met behulp van wat extra zinsnedes.
 • Schrijf in een actieve vorm. Een woord als 'worden' is in elke speech uit den boze. Dus niet: "Er moeten meer maatregelen getroffen worden", maar: "We moeten meer maatregelen treffen."                                                    
 • Herhaal sommige woorden. Dit in tegenstelling tot leesteksten. In speeches en toespraken mag je dus wel hetzelfde woord een aantal keer herhalen en hebben teveel synoniemen juist een averechts effect.                           
 • Houd het geheel in de gaten, ook al gaat dit ten koste van sommige fraai geformuleerde stukjes tekst.
 • Een speechschrijver schrijft zijn of haar tekst in grote .18-letters met een spatie tussen iedere regel, waardoor het een overzichtelijk geheel blijft.
 • Houd met je tekst rekening dat iedere speech of toespraak nooit meer dan 10 minuten in beslag mag nemen.