Speech en toespraak
Dat spreekt vanzelf!

Lezing

Lezingen zijn er in vele soorten en maten, maar elke lezing kent, net als bij al onze overige toespraken en speeches, ook overeenkomstige kenmerken. Daarom kan ik ook in dit geval uitkomst bieden. Een lezing als toespraak of speech dient aan enkele minimale eisen te voldoen, welke we graag met u doornemen.

Belangrijk bij een lezing

Wanneer een lezing opgesteld moet worden, dient u altijd bij de volgende vragen stil te staan:

  • Waarover moet de toespraak gaan?
  • Voor wie is het bestemd?
  • Waarom geeft u uw lezing?
  • Hoelang gaat de speech duren?


Daarnaast dient u boven de 'stof' te staan, niet teveel in detail te treden en uw lezing foutloos voor te dragen, vaak door van te voren flink te oefenen.
 
Bij heel veel lezingen wordt gebruik gemaakt van een Beamer, Powerpoint, LaTex of pdf-file, terwijl ook overheadslides en borden worden ingezet of een combinatie van dit alles. Zelfs multimedia, inclusief demonstraties of geluidseffecten, dienen ter ondersteuning.


Opbouw van een lezing

Wat betreft de opbouw of structuur van uw lezing dient u er altijd een titel aan te verbinden. Vervolgens geeft u een overzicht en zorgt u voor een inleiding, kern en conclusies.

Tot slot

Er is zoveel meer te vertellen over het schrijven en houden van een lezing. Als speechschrijver weet ik daar het nodige van. Mocht u er zelf niet uitkomen kunt u ons altijd een bericht schrijven en aangeven waaarmee u geholpen wilt worden.